Kommunikationens Magi
Fra Fastlåst til Fri
Kommunikation er så meget mere end blot ordene, der forlader vores læber; det er en konstant udveksling af tanker, følelser og intentioner, der fortsætter ufortrødent, selv i stilhedens øjeblikke. Denne uafbrudte strøm af dialog er fundamentet for, hvordan vi navigerer mod det, vi inderligt ønsker os – en rejse, der ikke altid er så ligetil, som vi måske håber.
Den udfordrende natur af kommunikation
“Kommunikation er besværligt,” erklærer mange ofte med en tone af resignation. Men stopper vi op og reflekterer over denne udtalelse, opdager vi, at kompleksiteten i kommunikation ofte opstår, når vi undlader at være ærlige og åbne, når vi fralægger os ansvaret for vores egne handlinger. Den almindelige opfattelse af kommunikation som en hindring bliver derved en bekvem undskyldning for ikke at vove os ud i sårbarhedens eller ærlighedens farvande.
Når kommunikation bliver en kamp
Når vi vikler os ind i det, jeg kalder “fastholdelses triaden” også kendt som “Drama-Trekanten”, forvandler kommunikationen sig til en kampplads, hvor der ikke er nogen egentlige vindere. Narrativer og antagelser dominerer, skaber konflikter, mobning, og mistrivsel, der kan dræne både energien og kulturen på en arbejdsplads eller i hjemmet.
Et tydeligt eksempel herpå var under corona-krisen, hvor samfundet blev splittet mellem dem ‘for’ og ‘imod’ vaccine, en splittelse, der fastlåste os i modstridende narrativer, af holdninger om andre, hvilket kostede os dyrt i form af mistet nysgerrighed og forståelse.
Fra narrativer til overbevisninger
Disse fastgroede fortællinger udvikler sig ofte til overbevisninger gennem en cyklus af gentagne antagelser, der søger bekræftelse, indtil de cementeres som vores urokkelige “sandheder”. Morten Albæk påpeger i “De falske Sandheder”, hvordan sådanne uudfordrede opfattelser kan have langtrækkende konsekvenser for vores liv. De “sandheder” vi ikke længere stiller spørgsmålstegn ved, men lever med.
Vejen til frihed
For at bryde fri af denne cyklus kræver det en bevidst indsats. Det starter med at skifte vores opfattelse af kommunikation fra at være en udfordring til at erkende, at det er vores egne valg, der gør kommunikationen besværlig. Ved at træde ud af triaden og ind i det, jeg kalder “frigørelseshjulet”, begynder vi at forstå bedre og dermed agere bedre.
Frihed i kommunikation karakteriseres ved accept, anerkendelse, nysgerrighed, og at tale med hinanden. Det er her, vi skifter fra at gøre tingene kompliceret til at forenkle – ved at stille de rigtige spørgsmål:
- Er jeg ærlig, eller…?
- Er jeg åben, eller…?
- Tager jeg ansvaret på mig, eller…?
Første skridt mod friheden er ansvarligheden, og med den udviser du respekt og nysgerrighed, der baner vejen for sundere og bedre valg.
Vær konkret
Et godt råd til at navigere i kommunikationens ofte turbulente vande er at være konkret. Fokuser på den specifikke handling eller det ord, der udløser ubehaget, og gør det upersonligt. Det handler sjældent om, hvad andre gør, men mere om, hvad der foregår indeni dig. Mærk efter, hvilken følelse der er i spil, og vær nysgerrig på, hvad denne følelse forsøger at fortælle dig.
Kommunikation Spejler Selvforståelse
Den kommunikation, vi har med os selv, er et spejl af den kommunikation, vi har med andre. Den kan være fastlåst og overfladisk, eller fri og dyb. Tillid er nøglen til denne transformation, og kommunikation følger efter som det næste skridt på rejsen mod vækst og udvikling.
Opfordring til Refleksion
Lad os sammen skabe en kultur, hvor kommunikation bliver en bro til forståelse og samarbejde, en vej fra fastlåst til fri. Hvilke holdninger til livet eller andre har du, som måske trænger til at blive udfordret? Hvor i dit liv findes områder, som fastholder dig i en “sandhed”, der måske skal udfordres for at skabe bevægelse?
I min verden, og i min familie, lever vi efter princippet: ‘Det usagte binder energien.’ Selv mine børn oplever værdien af at turde tale om alt, også det svære, som min datter Chili ofte har bemærket: “Hvorfor siger de ikke bare undskyld og lader os få talt tingene igennem? Vi dummer os jo alle, og bagefter er alt godt igen.”
Lad os tage Chili’s ord til os og begynde rejsen fra fastlåst til fri kommunikation,
- fra antagelser til accept
- fra anklager til anerkendelse
- fra holdninger til nysgerrighed
- fra at tale til eller om andre, til at tale med andre
Hvilken kommunikations form foretrækker du? og hvordan oplever du dens indvirkning på dig og fælleskabet?